Ocot vás zbaví buriny na záhone. Zabije však všetko živé a ublížiť si môžete i vy.

Možno ste už narazili na informáciu, že ocot je ideálnou náhradou priemyselných prípravkov na odstraňovanie buriny v záhrade. V skutočnosti je to naozaj tak. Ocot vás buriny zbaví. Teda aspoň na nejakú dobu.  Bohužiaľ však nehovoríme o neškodnom, prírodnom produkte, ktorý neublíži prírode ani vám.

hlína
 
V prvom rade je potrebné uviesť na pravú mieru to, aký ocot budete musieť použiť. Klasický kuchynský, s koncentráciou okolo päť až osem percent kyseliny octovej, vám totiž nebude stačiť. Na odstraňovanie buriny sa používa omnoho koncentrovanejší,  takzvaný záhradnícky ocot, ktorý je dvadsaťpercentný. Takáto koncentrácia je po prvé nebezpečná pre vás. pri kontakte s pokožkou ju môže poleptať a očiach ani nehovoriac. Rovnako devastačný efekt má na všetko živé. Pri neopatrnej manipulácii, teda poškodíte pestované rastliny a zabijete všetok hmyz , dokonca môžete ublížiť i vtákom, plazom, či domácim zvieratám.
Takto koncentrovaný ocot, je navyše herbicídom. Ide síce o „prírodnú“ cestu, no naše telo nedokáže rozoznať akým spôsobom bol herbicíd vyrobený, takže je pre nás rovnako škodlivý. Ďalším problémom je aj to, že mnoho takýchto produktov nie je vyrábaných prirodzeným kvasením, ale chemicky.
 
Záhradnícky ocot má však ešte jednu nevýhodu. Burina síce naozaj zmizne. V skutočnosti, však nezabije jej korene, ale len nadzemnú časť. Po pár dňoch sa vo vašej záhradke teda objaví opäť.

zahrada
 
Ak by ste sa predsa len ocot rozhodli použiť…
 

  • Určite sa vyhnite jeho použitiu pri koreňovej zelenine. Korene síce nezničí, avšak do jej vnútra sa dostane.
  • Pri manipulácii s octom buďte extrémne opatrní. Vždy používajte ochranné rukavice a aj okuliare. Stačí kvapka a môžete skončiť na pohotovosti a v tom horšom prípade aj s trvalými následkami.
  • Dávajte pozor aj na to, aby ste omylom nenaliali ocot priamo na pestované rastliny. tie by totiž dopadlo rovnako ako burina.